Rasvjeta u salonu

Kada govorimo o rasvjeti ona može utjecati na raspoloženje vaših klijenata, njihov prvi dojam o vašem salonu i efikasnost vaših zaposlenika.

Rasvjeta u salonu ima vrlo praktičnu upotrebu, više nego u bilo kojoj drugoj sobi ili zgradi. Omogućuje vašim zaposlenicima da rade, jasno vide klijente i osiguravaju da rade sve dobro. Dakle, to izravno utječe na kvalitetu rada - čak ni najbolji profesionalni frizer, stručnjak za nokte ili vizažist ne može raditi svoj posao u lošoj rasvjeti. A da i ne spominjemo da je loše za njihov vid. Tu je i psihološki čimbenik: primjerice, nedostatak prirodnog svjetla na recepciji otežava usredotočenje na zadatke i može negativno utjecati na prodaju.

Ljudi odlaze u salon kako bi se osjećali i izgledali dobro. Jeste li znali da i dobra rasvjeta može pomoći u tom pogledu? Pravilno postavljena rasvjeta čini se da se bolje gledate u ogledalo i daje boje što bliže onome što su moguće. Ujedno pomaže profesionalcima da rade svoj posao s najvećom preciznošću. Zamislite kakva bi to katastrofa bila u suprotnom da vaši zaposlenici ne bi vidjeli što rade.

Dizajn rasvjete za frizerske salone nemoguće je bez nekoliko tehničkih izraza, zato razgovarajmo o vrstama rasvjete i uobičajenim pokazateljima, tako da znate o čemu govorimo.

Ambijent - osnovni izvor rasvjete u vašem salonu, obično stvoren dimerima i ugradnim stropnim svjetlima.
Zadatak - dodatni izvori rasvjete koji će vam pomoći u radu, poput svjetiljke na recepciji ili podne lampe na stanici u boji ili povećala koje koriste kozmetolozi.
Akcent - koristi se za privlačenje pažnje na nešto u vašem salonu, poput prikaza proizvoda ili profesionalnih certifikata.
Ispraznost - daje ravnomjeran izvor osvjetljenja oko ogledala i smanjuje sjene, što pomaže frizurama i šminkerima da rade na klijentu.

Dizajn rasvjete iznad radnog mjesta bi trebao biti svijetao 4200k i CRI 85+, ali difuzan, a svakako ne bi trebao biti neon, tako da se ne opterećuju oči. Najbolje je odabrati tonove u unutrašnjosti onoj rasvjeti koja je najbliža prirodnim bojama i dnevnom svjetlu. Što se tiče lux raspona on se kreće između 300-700 lx i zavisi o izvoru i djelu prostora u salonu koji se osvjetljava.