Planer za otvaranje frizerskog salona

Planer za otvaranje frizerskog salona Rasvjeta u salonu

Preuređenje salona može biti jednostavano ako imate plan. Da otvorenje bude na vrijeme isplanirano, odlučili smo vam pomoći. Za vas smo napravili Salon Planer. U nastavku slijedite upute, pratite datume te vodite odrađene zadatke i Salon Planer će biti najbolji vodič koji će jamčiti glatkoću izvedbe projekta jer će vas uvijek podsjećati na one stvari koje uglavnom promaknu.

6 MJESECI DO OTVORENJA  

• Izaberite lokaciju

Lokacija je važna, no dobre lokacije koštaju (najam ili kupnja), tako da je vrijedno napisati ključne atribute lokacije novog salona, te tu listu složiti po redoslijedu prioriteta. Veličina prostora, dostupnost parkinga, blizina centra grada i javnog prijevoza, svi su važni, ali isticanje onih koje su odlučujući od onih koji su poželjni, bolje će vam omogućiti da najbolje odaberete prostor sukladno svojem buđetu.

• Saznajte što lokacija donosi

Lokacija koju ste pronašli donosi određena pravila i odredbe. Da li je prostor dio stambenog objekta ili je u u nekom shopping centru znači da se trebate držati istih. Saznajte koja su ona da se ne bi dogodilo da nešto ne smijete napraviti a baš ste na to računali.

• Počnite planirati

Kako da izvučete maksimalno od prostora, koje sve usluge u salonu ponuditi i kako vam tu može pomoći Salon Premium. Za sami početak napravite detaljni poslovni plan koji mora uključivati plan financiranja, te projekcije prihoda i rasta. Ovaj plan bi trebao definirati vaš posao te će biti vrijedan alat za dogovaranje s arhitektima i izvođačima radova u slučaju da ih angažirate. Kao dio vašeg plana morate odlučiti koju vrstu usluga želite da vaš salon ima u ponudi. Sastavite listu usluga koju želite imati u ponudi i listu dodatnih pogodnosti; glavoper sa shiatsu masažom, ili samo relax verzija, poseban prostor za usluge tretmana u opuštajućoj atmosferi, manikura, kozmetičke usluge, aparat za kavu, minibar, LCD TV sa puno programa, besplatna Wi-Fi veza itd. Također vodite i računa o nekim drugim detaljima, da li želite da se odvoje tehnička od styling radnih mjesta ili koliko prostora želite iskoristiti za čekaonu.

• Dizajn prostora

Izgled salona je sve i to već sada svi znaju. Preporučujemo vam da koristite profesionalce za dizajn interijera salona kako bi on bio iskorišten u potpunosti. Dizajneri interijera će vam pomoći da se napravi nacrt koji ima sve potrebne elemente, te će vam također pomoći da se ne dogodi da neke svari promaknu što je česti slučaj kada sami radite uređenje interijera. Dizajneri interijera s kojima surađuje Salon Premium će vas pozorno poslušati i napraviti vam kompjuterski tlocrt s praktičnim pozicijama namještaja i opreme koji omogućuju jednostavno kretanje klijenata u salonu.  

4 MJESECA DO OTVORENJA  

• Provjera instalacija:

Nakon što ste pronašli lokaciju krenite provjeravati kako vaš prostor stoji s instalacijama. Da li će plinske, vodovodne, električne instalacije, odvodnja, bojler i sl. biti adekvatni za vaše kratkoročne i dugoročne planove?

• Pronađite izvođače radova:

Provjerite koje su im reference i da li su registrirani kao pravna osoba. Tko će izvoditi radove ? Postavljanje laminata, keramike, bojanje zidova, stolarija, knauf itd.

• Planiranje brandinga:

Brandiranje i što treba učiniti: logo, web stranica, vizitke, brošura itd. Napišite kratki opis vašeg zamišljenog vizualnog identiteta te koja je vaša ciljana publika. To će kasnije pomoći dizajnerima da kreativno stvore vizualizaciju salona i vašeg cjelokupnog image-a. Ne zaboravite da za izradu vašeg vizualnog identiteta treba kreativnog vremena zato pazite na vrijeme.

3 MJESECA DO OTVORENJA

• Dobavljači opreme:

Pronađite dobavljače za nabavu opreme kao što su telefoni, računala, alarm, aparat za kavu, bojler i sl. Ne želite da vam se dogodi da imate prekompliciran računalni sustav ili premali bojler.

• Branding:

Sada već negdje imate finaliziran koncept salona (tlocrt), vrijeme je da počnete raditi na svojem image-u. Koristite kratki opis svog zamišljenog vizualnog identiteta, onaj koji ste napravili u 4. mjesecu do otvorenja, kako bi raspravili s dizajnerima o logo dizajnu, dizajnu brošura, dizajnu kartica lojalnosti, vouchera i sl.

 • Pripremite svoju web ili Facebook/Instagram stranicu:

Odlučite koju vrstu web stranice točno želite: standarnu, interaktivnu i/ili web prodaju (webshop). Također, morate registrirati domenu web stranice, npr. salonpremium.com. Probajte da bude nešto jednostavno što će biti lako upamtljivo.

• Izaberite i naručite salonski namještaj i opremu:

Koristite svoj novi vizulani identitet i koncept salona (tlocrt) koji su vam napravili dizajneri i izaberite frizerski namještaj i opremu. Salon Premium Vam može pomoći oko pronalaženja najprikladnijeg namještaja i opreme koji će odgovarati vašem novom vizualanom identitetu, tlocrtu i buđetu iz naše ogromne ponude. Jednom kada ste odabrali namještaj i opremu, boje i materijale može se napraviti i 3D projekcija salona jer još imamo dovoljno vremena.

2 MJESECA DO OTVORENJA

• Počnite tražiti osoblje:

Počnite najkasnije u 8 tjednu s traženjem osoblja jer treba računati na vrijeme koje morate odvojiti za obavljanje intervjua i provjeru praktičnog iskustva novog osoblja.

Dobra mjesta za pronaći novo osoblje su:

• Web portali tržišta rada 
• Oglasi u novinama i specijaliziranim časopisima za frizere i kozmetičare
• Raspitaj te se među kolegama
• Društvene mreže (facebook ili instagram)

 • Odaberite proizvode za pružanje usluga i maloprodaju:

Pregledajte koji se proizvodi nude za pružanje usluge i maloprodaju i odaberite one koji će najviše odgovarati Vašem salonu. Salon Premium vam nudi proizvode poznatih svjetskih brandova kao što su Parlux, Babyliss PRO, Tondeo Solingen, FreeLimix, 3ME, KYO, Cotril, Denman i ostale visoko vrijedne proizvode kao npr. jednokratni ručnici ili folije za pramenove itd. Našim stručnim savjetima možemo vam pomoći da odaberete najbolju opciju kupnje kako bi maksimalno iskoristili svoj buđet.

1 MJESEC DO OTVORENJA  

• Započnite s promocijom:

Napravite postere za izlog vašeg salona dok se uređuje, najavljujući njegovo skoro otvorenje. Oni nisu skupi za napraviti, a koristeći kvalitetne slike i opis Vaših usluga stvorit će te zanimanje prolaznika.

• Planirajte strategiju otvorenja:

Otvorenje salona je najvažniji događaj zato vodite računa da iskoristite njegov potencijal. Razmislite o posebnim ponudama za cijeli prvi mjesec nakon otvorenja salona. Predstavite svoj salon tvrtkama, noćnim klubovima i barovima, tj. onima koji vas okružuju. Planirajte lokalno oglašavanje, guerilla marketing i sl. Napravite pozivnice.

• Napravite promo materijale:

Naručite vizitke, cjenike, brošure i sve ostale promo materijale koji će vam biti potrebni na dan otvorenja.

• Planirajte otvorenje:

Otvorenje salona je najbolji način da najavite svoj novi salon i da dobijete potreban publicitet. Cilj nije da napravite tulum za otvorenje, nego da iskoristite to vrijeme za njegovu promociju. Ne zaboravite pozvati Vaše ključne klijente, predstavnike lokalnih tvrtki, barova i dr. Ako poznajete neku poznatu osobu, iskoristite priliku da dođe. Odaberite dan otvorenja, ali onaj dan na koji je salon sigurno spreman. Za otvorenje nabavite, jelo, piće, čaše, po mogućnosti konobara, osmislite zabavni dio, pripremite pozivnice, listu gostiju (za kasniju provjeru koje došao), dekoracije od cvijeća, balona itd. Rezervirajte profesionalnog fotografa jer ćete te slike kasnije iskoristiti za web stranicu, promocije u novinama ili časopisima ili na društvenim kanalima.

• Trening:

Provjerite da li sve razumijete oko novog programa za vođenje poslovanja na kompjuteru, da li se znate rukovati alarmom, sustavom za zabavu (muzička linija), ali isto tako da li znate sve o proizvodima koje će te koristiti prilikom pružanja usluge i maloprodaje.

3 TJEDNA DO OTVORENJA  

• Objavite otvorenje

Pošaljite oglas u časopis ili preko facebook/Intagram kanala te pošaljte pozivnice postojećim klijentima. Uključite u pozivnice i vaš novi logo te opis usluga koje će biti na vašem cjeniku. 

• Naručite pribor: 

Napravite listu frizerskog pribora kao što su špange, ukosnice, klipse, folije, ručnici, četke, škare i dr. Na taj način će te spriječiti da nešto ne zaboravite.

2 TJEDNA DO OTVORENJA  

• Provjera

Napravite provjere da li imate sve prije dolaska inspekcije na pregled prostora. Da li imate dovoljno aparata za gašanje požara, prvu pomoć, ateste i sve ostalo što je potrebno. Ukoliko će te u ponudi imati maloprodaju nazovite prije službu za inspekcijski nadzor koja određuje minimalno tehničke uvjete i iz prve ruke saznajete što Vam je sve potrebno da dobijete potrebnu dozvolu za početak rada.

1 TJEDAN DO OTVORENJA 

• Napravite sastanak sa osobljem

Skupite osoblje za razgovor o orijentaciji za prvih pet tjedana od otvorenja kako bi sve teklo podmazano. Dakle, način prodaje proizvoda u maloprodaji, zatim raspored dužnosti u salonu, hodogram od primanja klijenta u salon do njihovog ispraćanja.

• Police: raspakirajte kutije s proizvodima i posložite ih po policama.
• Kupite časopise

Otiđite u dučan i kupite najnovija izdanja časopisa i ne zaboravite šampanjac za dan otvorenja.

1 DAN DO OTVORENJA  

• Dobro očistite salon da ima svjež izgled.
• Nabavite lijepo, svježe cvijeće u bojama koje će odgovarati novom prostoru.

VELIKI DAN

Uživajte. Prošlo je mnogo vremena i truda da dođete do ovdje. Vodite računa da razgovarate sa što više gostiju jer vaš posao je tek počeo 😉.